tisdag 23 december 2014

Julläsning

Nu har jag sett en massa inlägg om vad som ska läsas vid jul (*nu*) på många av bloggarna jag läser så känner att det är dags att jag gör det själv med. Jag tänkte göra det med hjälp av en tagg som behandlar just ämnet julläsning. Ni har säkert sett den hos många, jag hittade den mer specifikt hos Elina på I Elinas hylla. Men jag är inte taggad av någon eller nåt, jag känner bara för att göra den! :)
 
1. Julen närmar sig alltså med stormsteg. Vilka/ vilken bok önskar du dig i julklapp i år?Jag ger dig solen av Jandy Nelson, Snow White med bilder av Camille Rose Garcia, Alena av Kim W. Andersson och Mörk ängel av Laini Taylor. För att nämna ett urval. (Den kompletta listan är för lång för att ens prata om ...)
2. Har du något bra tips på en riktigt bra bok att ge bort i julklapp? Det går bra med flera tips fördelat på genre också om du har många idéer.
Superfina nyutgåvor av klassiker tror jag skulle gå hem hos alla. Jellicoe Road av Melina Marchetta, Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart (We Were Liars) och Outtalat av Sarah Rees Brennan tycker jag också är supergåvor pga SÅ BRA!
3. Många ser till att ordna julläsningen på egen hand för att se till att vara på den säkra sidan och få läsa det man vill och inte bara det som den nyckfulle tomten kommer med. Har du planerat din julläsning? Kanske sparat någon godbit eller köpt hem enbart för att förgylla din jul och nyårshelg?
 Alltså jag planerar överhuvudtaget inte alls vad jag läser. Egentligen. Jag prioriterar rec-ex men läser annars vad jag känner är rätt just då. Men jag har lätt panik över mitt Goodreads-mål i år. När jag satte det kändes det lätt - 70 böcker, det skulle jag klara med marginal. Men njaa, det ser mörkt ut för tillfället. Runt åtta böcker borde i så fall hinna läsas innan året är slut ... Hursomhelst, så är det dessa som jag skulle vilja hinna med:
 
 
Håller på med Prodigy för tillfället. Om jag hinner få den slut och finner tid så läser jag nog Sätt mig i brand! (om jag vågar) och kanske Insurgent (usch, hatar mig själv lite för läste om den där enorma händelsen som är på slutet av Allegiant och spoilade ju på så vis typ hela serien ... lite.(Känns ärligt talat inte jättehemskt.))/Uppstigandet. Alltså gud dessa dystopier invaderar mitt liv!
(Dash & Lilys utmaningsbok skulle jag också vilja läsa, den verkar julig!)
4. Julen är ju en social högtid med släkt och familj i centrum. Hur gör man då för att hitta lästiden? Har du någon bra ursäkt för att slippa ifrån sällskapsspel och grönkål och få läsa en stund i lugn och ro?
 Alltså nej. Jag läser överhuvudtaget inte mycket alls runt jul, brukar hjälpa till där jag behövs i julstöket och tycker bara det är mysigt.
5. Många läser höstens pristagare, typ Nobel eller Augustpris, under julen. Brukar du göra det?
 Hahaha, det här är typ första året jag ens vet vad som vunnit ... jag bryr mig faktiskt inte nämnvärt om om en bok vunnit något eller inte. Jag läser för att jag är intresserad och hört bra från andra håll.
6. Brukar du läsa någon särskild bok eller bokgenre för att komma i julstämning?
Jag kommer i julstämning för det, haha! Nej men nä. Jag läser/tvingar mamma att läsa Astrid Lindgren och ser på filmerna. Lyssnar på julmusik redan i oktober. Men i läsväg läser jag faktiskt inte så mycket juligt alls. (Men brukar kanske läsa böcker jag verkligen vill läsa då, för att man *borde* ha mer lästid då.
7. Finns det någonting du absolut INTE vill ha i julklapp?
 Nej, inte direkt. Kanske jag inte skulle bli sådär jätteglad för en bok jag läst och hatat, men det vet ju kanske inte givaren så ... och sånt som det inte finns nån som helst tanke bakom utan som man bara får för att är ju inte superroligt.
8. Vad är det godaste tilltugget till en bok under julen?
 Choklad, kanske. Har börjat äta lite annorlunda sen senaste jul så i år hör inte knäck, kolor och liknande alls till min jul. (Lite sorgligt, men det finns en mening bakom) Därför vet jag ite riktigt. Men ja, choklad eller glögg då kanske.
9. Har du något speciellt minne av en fantastisk läsupplevelse från någon tidigare jul?
 Nej, faktiskt inte. Eller ja! Wallflower läste jag på finska (Då Elämäni seinäruusuna) nångång vid jul tror jag. Och jag älskade ju, as we all know by now.
10. Finns det något speciellt du har som tradition att läsa varje jul?
 Som sagt läser jag inte något särskilt vid jul ... Astrid Lindgren isåfall. ^^
 
Så! Det var roligt. Jag taggar ingen speciell, men tycker att alla gärna får göra den. Trots att det är julafton IMORGON (herregud!!!), men alltså, bättre sent än aldrig ni vet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar