söndag 16 februari 2014

Genre-januari: Genomgång

I genre-månad presenterar jag ett nytt genre i början av varje månad och presenterar det med en bok jag läst i det genret. Under månaden ska jag läsa en ny bok i det genret (eller ny för mig) och i månadesn slut ska jag skriva ett recensions-artat inlägg om boken - fick den mig att gilla genret mer/mindre? Var den typisk för det genret? I recensionen ska jag speciellt ta hänsyn till genret den tillhörde! Eller tillhörde den fler genren..?
 
Nu blir det alltså en liten summering av hur detta gick. Jag hade planerat att läsa Lögnen på femte våningen. Kom halvvägs... Alltså men den var så SEEEG och det verkade som att den egentligen inte passade det här genret...så nej. Men sen råkade jag typ i misstag låna en liten bok som faktiskt passar till det här genret. Enligt mig. Bara på lite annan nivå än typ Stephen King ...
 
 
Varelserna handlar om en pojke och hans syster. De har av någon anledning klarat sig från en "zombieapokalyps" utan att ha blivit zombier men nu flyr de för livet varje dag för att överleva. De äter burkmat och söker upp nya övergivna hus varje dag. "Det är bara du och jag nu, Emma" säger Elias. Emma börjar komma alltmer bort från Elias. Hon börjar ge upp, tappa hoppt och varje dag måste Elias försöka stoppa henne från att bränna upp sig själv istället för att bli uppäten av zombierna.
 
Okej. Så nu är det då meningen att jag ska "genr-granska" denna. Typ. Eller ... nåt. Nåja, let's go!
Jag är inte helt säker på om det här räknas som skräck. För det är inga spöken som skrämmer livet ur människor. Det är inte skrämmande påriktigt. Bara lite smått rysligt. Men den här är ju faktiskt egentligen menad för typ min lillebror, som är åtta. Samtidigt tycker jag den passar, för det är blod och zombier. Men den känns rätt mycket som en dystopi... alltså jag är dålig på genren, okej?
Den är hemskt kort, runt 60 sidor, och det handlar typ om tre dagar. För mig känns den för kort, men det är ju inte mig den är ämnad för. Det är bra att den börjar så mitt i och man vet inte riktigt hur allt är, man får veta allt eftersom och först trodde jag att zombierna alldeles nyss ockuperat världen, men de hade tydligen varit där rätt länge. Slutet är snyggt, det är väldigt, WHAAAAAAT? Man vill läsa vidare, och jag kommer antagligen göra det om bibban tar in näsat del eller jag frågar efter den som rec-ex...men det kanske jag inte gör, får se.
 
Ja och bilderna är snygga!!
 
Passade genret skräck för mig? Alltså, jag vet med erfarenhet att det inte riktigt gör det. Jag vill ha romantik. Men den här gillade jag. En Warm bodies för yngre? ;-D Men jag är fortfarande intresserad av de där riktiga skräckisarna, typ King då. Men tror det får bli tills jag är lite äldre!
 
Tips på nästa genre-månad? Vad har ni läst inom det här genret?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar