söndag 30 juni 2013

Mycket mer än så

Mycket mer än så
Av Sarah Dessen
Översättare: Jan Risheden
Originaltitel: Along for the ride
Utgivningsår: 2009
Förlag: Rabén & Sjögren
Sidantal: 412
Genre: Kärlek, Vänner, Livet, Familjen
Ålder: 12+

Att läsa Mycket mer än så var som att äta en god isglass en varm sommardag. Den är färggrann, och samtidigt som man vill att den ska räcka förevigt så är man tvungen att äta upp den innan den smälter. Den smakar sött och fruktigt och, allra mest, sommar.

Mycket mer än så, handlar om den perfekta dottern Auden. Audens liv är läxor och skolarbete. Hennes föräldrar är skilda och hon är 17 år. Under de sjutton år hon levt har hon inte haft tid med att vara barn, hon har varit tvungen att bli vuxen snabbt och lagt all sin tid på att lära sig. Hon har aldrig förstått grejen med att gömma sig och bli hittad, med att sätta sig upp på en sadel, trampa och ramla. Hon har inte haft mycket till socialt liv och ingen nära vän. Men det kan ju lätt hända att det blir så om man har en professor till mor och författare till far. Hon har inte sovit en natt på flera år utan tillbringar nätterna på ett café (eller vad det är) som är öppet dygnet runt. Där sitter hon och studerar och dricker kaffe till långt in på natten.
När boken börjar har Auden precis gått ut High School och har just inget att göra, så hon bestämmer sig att tacka ja när hennes pappas nya fru skickar ett mail och frågar om Auden vill tillbringa sommaren hos dem. Hon åker till Colby, vid kusten, och det blir början på hennes nya liv. Hon börjar jobba på Heidis (hennes pappas nya fru) klädbutik Clementine's och börjar småningom bekanta sig med de andra tjejerna som jobbar där. Hon träffar Eli, en ensamvarg som inte heller sover om nätterna, och tillsammans ger de sig ut på ett uppdrag: Auden för att göra allt det där hon aldrig gjort, Eli för att bli av med skuldkänslorna han känner efter bästa kompisens död.

Jag tror att det här var just precis det jag behövde då när jag läste den här. En romantisk och klockren sommarbok. Jag slukade villigt varenda ord och de fyrahundra sidorna bara flög förbi!

(Av nån andledning brukar verklighetstrogna böcker vara dryga 250 sidor, men nu har jag läst två som varit över fyrahundra! Båda alldeles underbara, somriga, typiska High School-historier. Och det har funkat bra i båda fallen. Jag tänkte innan att man säkert snabbt bli uttråkad om en verklighetstrogen bok är så lång, det är ju inte så mycket action liksom. Men icke! Det funkade jättebra och jag vill hemskt gärna läsa fler såna böcker!)

Jag vet inte vilket ord som skulle passa den här boken bäst, men jag tar det bästa jag kommer på (det finns antagligen inte ett perfekt ord): Somrig. För det är just vad den är! Det är inte så att de äter glass hela tiden eller simmar, de gör faktiskt nästan inget typiskt somrigt, men ändå är den just det. Kanske är det på grund av att den utspelar sig på sommaren, på en väldigt somrig plats vid kusten (antagligen). Eller bara det att de kan göra så mycket, de har så mycket frihet. Men den var iallafall helt perfekt att läsa på sommaren.

Språket är förresten fantastiskt. Man läser och läser vidare, och vips!, har man läst halva boken. Fast just det kanske inte beror på språket...det är ju antagligen på grund av handlingen. För boken lyckas faktiskt vara spännande också, samtidigt som den är härlig och somrig och allt det där. För jag vill hela tiden veta hur allt slutar. Jag vill veta hur relationerna utvecklas. Det händer saker hela tiden! Och typ i mitten eller nåt (VÄRLDENSSTÖRSTA SPOIIIILLLLLEEEER!!!! Markera för att läsa!) så skiter sig Auden och Elis relation, och då satt jag verkligen som på nålar. (Även om jag var ganska säker på att de skulle lösa det...det är ju faktiskt en bok vi talar om.) Och det löste sig ju tillsist. (SLUT PÅ DEN GIGANTISKA SPOILERN)

Auden är en jättebra berättarröst. Och det är fantastiskt hur hon ändras under sommaren. I början gillade jag henne inte så mycket, men nu tycker jag att hon är en helt underbar huvudkaraktär. Flickorna i Heidis klädbutik är också fina karaktärer, såsom Eli och resten av pojkarna i Colby. Man lär verkligen känna många av dem och jag känner med dem. Heidi gillade jag förresten också..och Thisbe...men varken Audens mamma eller pappa blev jag så förtjust i, usch så de beter sig!

Det finns så mycket som är bra med den här boken! En massa fina karaktärer, komplicerade relationer, en vacker kärlekssaga, ett fint språk, ja nära på allt. Helt enkelt den ultimata sommarboken. En bok man vill att ska räcka för evigt och tar slut när den är som bäst (som sommaren!!), samtidigt är det det perfekta slutet! Man vill hela tiden läsa vidare, sluka vartenda ord. Läs den.

2 kommentarer:

  1. Jag gillar isglass jämförelsen, den var fin, passar perfekt till Dessens böcker! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj tack, du gjorde min dag! :D Jag tänkte också ett tag på hur jag skulle formulera det... :)

      Radera