fredag 17 maj 2013

Rädda mig inte!

Rädda mig inteAv Tahereh Mafi
Översättare: Carina Jansson
Serie: Juliett #2
Originaltitel: Unravel me
Förlag: B. Wahlströms
Sidantal: 398
Utgivningsår: 2013 (engelska 2012)
Ålder: 13+
Genre: Spänning, kärlek, dystopi
Övrigt: Recensionsexemplar från B. Wahlströms, tack så mycket!

SPOILERVARNING FÖR ER SOM INTE LÄST FÖRSTA DELEN!
Handling: Rädda mig inte! är spänning, action och romantik på HÖG nivå. Ett dystopiskt äventyr, med svår kärlek och lite triangeldrama.
Det handlar om Juliette, som har en förmåga att döda andra med att röra dem. Turligt nog så verkar "the love of her life", Adam, vara immun mot hennes kraft.
Adam och Juliette flyr Åretablissemanget och hamnar på Omega Point, en underjordisk rörelse som kämpar emot Åretablissemanget. Där tror ledaren att Adam kanske också har en kraft, en kraft att stå emot Juliettes berörning. Men är det verkligen så enkelt?

Så här står det på bokens baksida:

Jag vet att jag skulle kunna förinta själva jordens grundvalar. Jag vet att jag skulle kunna tvinga folk att göra saker. Hemska saker. Smärtsamma saker. Och det får mig inte att må bättre. Det får mig inte att känna mig självsäker och mäktig.
 Det får mig att må illa.
 Men jag behöver definitivt inte beskydd. Jag behöver ingen som oroar sig för mig eller tänker på mig eller riskerar att förälska sig i mig. Jag är instabil. Jag måste undvikas. Folk gör rätt i att frukta mig. Det borde de göra.

Juliettes beröring är dödlig. Hon satt inlåst på grund av sin förbannelse i åratal. Men så träffade hon Warner, den vackre unge mannen utan hjärta. Han gav henne frihet, men bara i hans fångenskap, och om hon använde sin kraft i tyranniets tjänst. Juliette vägrade och flydde tillsammans med Adam, rebellen som bad henne att slåss för friheten och för deras framtid som älskande. Men lika brinnande och okuvlig som Adams och Juliettes kärlek vuxit sig - lika förbjuden kommer den att bli.

Och jag tycker såhär om boken: Jag - Jag ÄLSKADE den. Den var alldeles fantastiskt jättebra. Den var så jättespännande hela tiden, och jag ville läsa mer och mer och mer. Och den var så jätte romantisk. Kärleken känns så äkta och allting känns så äkta och jag blev faktiskt alldeles beroende av den när jag läste.

Jag älskade älskade älskade språket. Det känns så speciellt. Och det känns så påriktigt. Det är som att läsa Juliettes dagbok. Och ingenting lämnas ute. Alla råa och hemska och känsloladdade känslor och ögonblick finns med, och det blir så bra!
Sen känns det som att det hela tiden händer saker, för samtidigt som de rustar för strid händer det nåt mellan Juliette och Adam. Det är sjukt spännande hela tiden.
Jag fick aldrig tråkigt när jag läste, jag fick aldrig den där känslan att jag ville sluta läsa, eller att jag inte ville fortsätta. Jag ville hela tiden veta hur det går.
Karaktärerna var också helt fantastiska!! De kändes så äkta och ingen var lik nån annan. Juliette gillar jag för att hon är så stark, och hon inser saker och hon kämpar och älskar. Adam gillar jag också, men jag tycker inte att jag så mycket fick lära känna honom mera i den här delen. Warner var sig lik. Men Kenji. Ååå, Kenji! Varje gång han steg in i ett rum var jag säker på att jag skulle få skratta åt något smart eller roligt som han sa. Han var en fantastisk karaktär, min absoluta favorit i den här. Jag skrattade faktiskt typ alltid när han sa nåt... :)

Så, jag gillade den här mycket mer än första delen, som jag tyckte var tråkig första halvan men jättespännande andra. Och jag rekommenderar den här serien till dem som gillar spänning och glödande romantik. Snyggt jobbat Tahereh Mafi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar