lördag 8 december 2012

Elämäni seinäruusuna

Elämäni seinäruusuna
Av Stephen Chbosky
Handling (från Adlibris):
"Kävelen koulun käytäviä ja katselen ihmisiä. Katselen opettajia ja mietin miksi he ovat täällä. En ilkeällä tavalla. Kuin katselisi oppilaita ja miettisi, kenen sydän on särkynyt tänään… Tai kuin miet-tisi, että kuka sen sydämen särki. Ja miksi."

Charlie on lukion ensimmäisellä luokalla. Hän on ikäistään älykkäämpi, mutta ujo ja sisäänpäin kääntynyt, mikä tekee uusiin ihmisiin tutustumisesta vaikeaa. Charlie on seinäruusu, joka haluaisi heittäytyä mukaan elämään, mutta oman pään vangiksi on helppo jäädä. Väistämättä Charlien on kuitenkin kohdattava tuntematon maailma: ensimmäiset treffit, suudelmat ja bileet, uudet ystävät, seksi, huumeet ja The Rocky Horror Picture Show. Ne maagiset hetket, kun äärettömyyden tunteeseen riittää ajokortti ja täydellinen kokoelmakasetti. Mutta vaikka seinän vierustalta näkee kaiken tarkasti, Charlie ei voi jäädä sivustakatsojaksi loppuelämäkseen. Joskus on otettava selvää, miltä elämä tuntuu keskellä tanssilattiaa.

(visserligen kan det hända att vissa ev er inte förstår ett ord av vad som står här ovan, eftersom det är på finska. Men många har ju kanske redan läst den. Och jag läste den ju på finska, så då tyckte jag det var bättre så här. Först tänkte jag faktiskt strunta i handlingen, för att jag inte visste på vilket språk jag skulle skriva. Och så visste jag inte vad jag skulle skriva. För den här boken berörde mig verkligen.)
Vad jag tyckte om boken: Jag tyckte hemskt mycket om den. Jag tyckte väldigt mycket om den. Jag tycker det är en av de bästa böckerna jag nånsin läst. Den var underbar, sorglig, rolig, vacker. Jag tyckte den var väldigt vacker. Den kändes personlig. Som om breven var skrivna till mig. Jag älskade att Charlie tänkte så mycket. Funderade på varför saker och ting är som de är. Jag satt som fastklistrad vid den här boken. Kunde inte släppa den! Och trots att den inte är särskilt lång, så kändes som om det hände väldigt mycket. Och när jag läst slut den, så var jag berörd. Berörd på djupet. Av Charlie, av hans historia. Det här är nog den finaste historia jag läst. Jag tycker att alla ska läsa den! Lite skillnad var det ju att den inte var på svenska. Alla ord förstod jag inte precis, men jag förstod innebörden av dem. Jag tycker man ska vara minst 12, nästan 13 för att förstå den. För det är viktiga ämnen den tar upp, men jag tror att man förstår det bäst, tar det till sig, om man är så gammal eller äldre. Men jag ska definitivt läsa om den! (önskar den på engelska till julklapp..)

Betyg: Behöver jag ens säga det?! Den här boken får full pott alla kategorier. Eller inte i fantasy... eller sience fiction... eller nåt sånt. Men det var absolut en bok jag rekommenderar! Ni måste läsa den.

PS. Den kommer ju på film snart också! (Jag skrev ett inlägg om det minns jag också...) Jag bara MÅSTE se den då. Det var iochförsig därför som jag läste den. För att den kommer på film. Och filmen måste jag se för att Emma Watson är med i den. DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar